Kolme tärkeintä tehtävää liiketoiminnan pyörittämisessä

Ennen kuin luet pidemmälle, mieti ensin, mitkä ovat omasta mielestäsi liiketoiminnan pyörittämisessä kolme tärkeintä asiaa. Tähän ei ole absoluuttisen oikeita vastauksia olemassa, mutta jos liiketoimintaa aikoo pyörittää, pitää myös ymmärtää, mihin keskittyä erityisesti. 

Oman top 3 -listani rakentelin automatkakeskustelun aikana. Top 1 oli selkeästi jo valmiiksi mielessä ja opittu ensimmäisen yritykseni aikana. Se on ehdoton yrityksen olemassaolon kannalta. Kaksi muuta tulivat mieleen keskustelun kautta. Tekee hyvää reflektoida omia ajatuksia, ja etenkin, jos niitä joutuu puolustelemaan, joutuu miettimään hieman tarkemmin, miksi ajattelee juuri näin. 

Top 3 liiketoiminnan tehtävät: 

1. Myynti. Ilman myyntiä ei ole mitään muuta. Lasken osaksi myyntiä myös idean myynnin rahoittajille. Yritys ei pyöri ilman vaihdantaa. Tai oikeastaan: liiketoimintaa ei edes ole ilman myyntiä.   
2. Kassavirran seuranta. Kassavirta on raaka mittari. Jos kassan päästää miinukselle, voidaan sanoa, että se oli sitten siinä. Kiva, että yritit. Sen takia kaikkien, pienimpienkin yritysten pyörittäjien, pitäisi ymmärtää edes perusjutut kassavirrasta ja huolehtia, että se ei pääse dippaamaan. Jos taas edessä on uhkaavia hetkiä, niihin tulisi puuttua saman tien ja tehdä ratkaisuja kassan turvaamiseksi jo etukäteen, ei vasta silloin, kun lahkeet ovat jo kastuneet. 
3. Luottamuksen rakentaminen. Tähän kiteytyy oikeastaan kaikki muu, mitä yrityksessä tehdään. En edes pysty näkemään, miten liiketoimintaa voisi pyörittää ilman luottamusta. Luottamusta tarvitaan myös moneen suuntaan, ja aina vastavuoroisesti. Luottamus ostajan ja myyjän välillä turvaa sen, että on sitä liikettä ja toimintaa pyörimässä. Luottamus työnantajan ja työntekijöiden välillä takaa sen pyörimisen. Luottamus yrityksen ja sen kumppaneiden välillä pitää pyörät pyörimässä. Voisin jopa väittää, että kaikki hankaluudet, joita yrityksessä joudutaan selvittämään, liittyvät säröihin luottamuksessa. Tavalla tai toisella. Silloin, kun luottamus on kunnossa, kaikki pyörii lähes omalla painollaan eteenpäin. 

Kommentit