Työelämän hankehyypät


 Työelämään on pesiytynyt hiljalleen aivan omanlaisensa työntekijälaji, hankehyyppä. Hankehyyppää esiintyy yleisesti erityisesti julkisen sektorin tehtävissä ja heidän ääntelylleen tyypillisiä ilmaisuja ovat ESR, EAKR, ohry ja maksatus -tyyppiset ilmaisut, joita ei samoissa määrin esiinny muiden työntekijöiden joukoissa. Tutustutaanpa hieman tämän lajin muihinkin piirteisiin! 

Mistä hankehyypän tunnistaa?

Hankehyyppien joukosta löytyy sekä koiraita, että naaraita. Hankehyypäksi voidaan laskea henkilöitä työelämän monelta tasolta; asiakasrajapinnassa toimivat, asiantuntijat, päälliköt ja jopa johtavassa asemassa olevat voivat identifioitua hankehyypiksi. Usein nämä roolit jopa sekoittuvat hankehyypän kohdalla. 

Pukeutuminen voi olla moninaista, mutta yleensä melko siistiä, toisinaan jopa pukutasolla. Hankehyyppää ei pystykään tunnistamaan ulkoisista tekijöistä. Yllä mainitut ääntelytavat antavat jo hyvin vinkkejä, että olet kohdannut hankehyypän, mutta vahvimman varmuuden lajin tunnistamiseksi antaa yksilön CV, LinkedIn-profiili tai seuraava, joko sähköpostin tai sosiaalisen media välittämä viesti: aloitin juuri uudessa hankkeessa. CV:ssä ja LinkedIn-profiilissa hankehyypän tuntomerkkejä ovat useat 1-3 vuoden työpätkät samalle tai eri työnantajille. Hankehyypäksi ei lasketa vielä yksittäisessä hankkeessa työskennelleitä, vaan kyseessä on selkeästi hyppylaji: hankehyyppä on ehtinyt työuransa aikana hypätä hankkeesta toiseen useamman kerran. 

Hankehyypän vahvuuksia

  • Hankehyyppä on yksi työelämän tavoitteellisimmista lajeista. Hänelle voi antaa lähes minkä tahansa tavoitteen ja hankehyyppä lähtee saman tien miettimään, millaisten toimien kautta tavoite saavutetaan määräajassa. 
  • Hankehyyppä ymmärtää budjettien ja määräaikojen merkitykset paremmin, kuin hyvin. Hän on tottunut siihen, että käytössä on tietyn verran rahaa ja aikaa ja niillä spekseillä tietyt tavoitteet tulisi saavuttaa. 
  • Hankehyyppä mukautuu hanketyössä helposti hyvin monenlaisiin rooleihin. Yhtenä hetkenä hän saattaa olla johtavassa roolissa esittelemässä hankkeen budjetin toteutumista ja tuloksia, mutta seuraavaksi vuorossa voi ollakin työskentelyä suoraan asiakasrajapinnassa. 
  • Hankehyyppä on erinomainen vähintäänkin itsensä johtamisessa, usein myös muiden johtamisessa. Parhaimmillaan hankehyyppä on, jos hänelle annetaan vapaat kädet toteuttaa haluttu lopputulos. Mitä kokeneempi hankehyyppä, sitä varmemmin työnantaja voi luottaa erinomaisiin tuloksiin. 
  • Hankehyyppä on erinomainen verkostoituja. Hanketoiminnassa onnistuminen luodaan usein verkostojen kanssa, joten hän osaa soluttautua monenlaisiin ja monialaisiin verkostoihin sujuvasti. 
  • Soluttautujina hankehyypät ovat erinomaisia myös uuteen työyhteisöön hypätessään - tästä kun monella on runsaasti kokemusta. Hankehyypät ovatkin usein erinomaista seuraa työpaikan kahvipöydässä. 
  • Myös työnhakuosaaminen on hankehyypillä erityisen vahvaa ja vahvistuu kierros kierroksen jälkeen.
  • Vaikka usein ajatellaan, että lyhyet työpätkät CV:ssä tarkoittaisivat, että henkilö ei osaa sitoutua, ei tämä useinkaan päde hankehyypän kohdalla. Hankehyyppä sitoutuu vahvasti aloittamansa hankkeen tavoitteisiin ja toivoo pystyvänsä toteuttamaan hankkeen loppuun saakka. Jos hankehyyppä tulee vastaan hakiessaan vakituista työtä, on hän harkinnut asiaa tarkkaan ja on valmis sitoutumaan myös tähän työtyyppiin. 
  • Hankehyypät erottuvatkin työnhaussa muista hakijoista erityisesti monipuolisella osaamisellaan. Heillä on substanssissa lisäksi kokemusta useimmiten myös viestinnästä, markkinoinnista, esiintymisestä, budjetoinnista, maksatus- ja hankehakemuksista, mittaroinnista, selvitysten kirjoittamisesta jne. Lista on pitkä. Jopa substanssialueiden lista voi olla pitkä, riippuen siitä, kuinka erilaisissa hankkeissa hankehyyppä on hyppinyt. 

Mihin hankehyypän kanssa on varauduttava?

Hankehyypät ovat hyväntahtoinen, mutta selkeän tavoitteellinen laji. Heille on annettava tilaa toteuttaa työtään parhaaksi katsomallaan tavalla. Liika rajoittaminen ja mikromanagerointi ovat lähes varmoja tapoja päästä hankehyypästä eroon. Vaikka hankehyypät näyttäytyvät hyvin itsenäisinä toimijoina, kaipaavat he kuitenkin työnantajan tukea työlleen. Parhaiten hankehyypät onnistuvat, kun työssä on riittävä vapaus, mutta työnantaja on helposti lähestyttävissä ja saavutettavissa  - aina tarvittaessa. 

Vaikka hankehyyppä haluaisi sitoutua hankkeeseen loppuun saakka, alkaa hänen katseensa harhailla muiden töiden pariin erityisesti hankkeen loppupuolella. Tämä on vain ymmärrettävää, sillä ellei hankehyyppä löydä ajoissa uutta työpaikkaa, on edessä hankkeiden välinen työttömyys. Hankehyyppä ei voi luottaa siihen, että määräaikaisen sopimuksensa päätyttyä senhetkinen työnantaja tarjoaisi uutta työtä. Hankkeilla on omat budjettinsa, eikä palkkarahoja välttämättä löydy organisaation muusta budjetista jatkossa. Vaikka toisinaan hankehyypälle saatetaan jatkotyötä tarjota, tulee tieto työmahdollisuudesta usein aivan viime tipassa. Usein hankehyyppä on tilanteessa, että jatkotyö samalla työnantajilla on saatavissa vain, jos hän itse onnistuu hankkimaan työlleen (lue: uudelle hankkeelle) rahoituksen. Siinä mielessä hankehyyppä on työelämän outolintu muiden, vastaavalla tasolla toimivien lajien joukossa. 

Hankehyypän onkin aina varauduttava siihen, että seuraava työ on etsittävä muualta. Toisinaan hankehyyppä haaveilee siitä, että löytäisi vakituisen työn. Samalla hetkellä hankehyyppä kuitenkin ymmärtää, että vakituisen työn tulisi olla riittävän monipuolinen, eikä sellaisia töitä liiaksi ole tarjolla. Jos hankehyyppä tulee vastaan vakituista työtä hakiessaan, tulisi työnantajan ymmärtää, että kyseinen hyppijä on todennnäköisesti tarkkaan miettinyt, että juuri kyseisenlainen työ voisi olla riittävän monipuolinen täyttämään hankehyypän seikkailunhalua. Tämä selviää parhaiten kuitenkin vain kysymällä hankehyypältä itseltään. 

Mitä eri tahot ajattelevat hankehyypästä?



Kommentit