Uusi vuosi, uudet tavoitteet


En tee uudenvuodenlupauksia. Ehdottomien lupausten sijaan olen jo reilun vuosikymmenen ajan luottanut tavoitteiden voimaan. Unohdettu tavoite ei kuitenkaan etene. Siksi käyn vuodenvaihteen tienoilla läpi, mitä haluan ja mitä olen aiemmista toiveistani ja tavoitteistani jo saavuttanut. Paperikalenterin vaihtuessa myös tavoitteet ja toiveet päivittyvät, kun ne siirtää uuteen kalenteriin. 

100 toivetta

Kun opettelin elämään tavoitteellisesti, ensimmäinen vaikeus tuli vastaan siinä, että en yhtään edes tiennyt, mitä juuri minä haluan. Niinpä lähdin liikkeelle listaamalla kaikki pienimmätkin asiat, mitä haluaisin saada tai tavoittaa. Tavoitteeni oli löytää 100 toivetta. Ensimmäisenä vuonna en aivan sataan asti päässyt, mutta seuraavaan vuoteen mennessä toiveita alkoi löytymään lisää. 

Nyt, kun listaa on tullut päivitettyä jo yli kymmenen vuoden ajan, on toiveista yllättävänkin moni toteutunut tavalla tai toisella. Joka vuosi pieniä ja suuria toiveita toteutuu useita, ja kaikkiaan toiveitani olen saanut ruksata toteutuneiksi useita kymmeniä. Mukana on ollut useita sellaisia, joiden totrutiseen en itse olisi niitä kirjoittaessa uskonut. Omaa uima-allasta tai kylpyammetta ei vain vielä ole ilmaantunut. Ehkä tänä vuonna... 

Vuoden tavoitteet

Vuosi on hyvä aikaväli myös selkeille, itse valituille tavoitteille. 2020 asetin mm. itselleni liikuntahaasteen. Halusin liikkua 52 eri tavalla vuoden aikana ja kas kummaa: kun se haluaa saada aikaan, löytää tavoitteell aikaa ja keksii tapoja, miten sen voisi toteuttaa. 

Tavoitteet ohjaavat toimintaamme ja ajankäyttöämme, joten kannattaa miettiä tarkkaan, mitä haluaa. Ne tulevat toteutumaan, jos koet ne riittävän tärkeiksi ja jos ne ohjaavat tekemään jotain, mikä on inhimillisesti tehtävissä. 

52 tapaa liikkua kuulostaa suurelta, mutta ei lopulta ole sitä. Liikkumistavan kokeilu riitti suorituksen saamiseen ja tekemisenä se tarkoittaa vain 10-60 minuuttia viikossa. Liikkuahan pitäisi joka tapauksessa, ja tämän tavoitteen avulla sitä tuli tehtyä enemmän, kuin mitä olisin liikkunut ilman tavoitetta. Uskalsin myös kokeilla asioita, joita en olisi tullut tehneeksi ilman haastetta: suppailua, steppausta, vatsatanssia, pussihyppelyä jne. 

Tämän vuoden tavoitteet hautuvat vielä. Odotan itsekin mielenkiinnolla, mihin niiden kanssa päädyn!  

Kommentit