Sanelu toimii suomeksikin!

Suomi on hyvin marginaalinen kieli ja olemme tottuneet siihen, että monikaan hieno uudistus ja tekninen mahdollisuus ei vain toimi suomeksi. Uteliaana päätin silti kokeilla, kun löysin Wordista sanelumahdollisuuden. Yllätyin todella paljon siitä, että se toimi, ja vielä yllättävän hyvin!

Tapaan tehdä itselleni muistiinpanoja milloin millekin paperille, mitä sattuu lähellä olemaan. Ongelma usein on, että muistiinpanot pitäisi saada tallennettua myös koneelle. Jos mieleen tulee ajatuksia vaikka väitöskirjaani varten, ei niistä ole hyötyä, elleivät ne ole oikeassa paikassa tallessa. Kahteen kertaan taas on tylsä kirjoittaa samoja asioita. Tässä sanelu osoittautui erittäin käteväksi työkaluksi. Googlaamalla löysin nopeasti ohjeistusta siihen, miten välimerkkejä saa mukaan saneluun. Niitä hyödyntämällä sain yllättävän helposti ja nopeasti muistiinpanot tallennettua Wordiin. Eihän saneltu teksti tietenkään täydellistä ole, mutta korjauksia vaadittiin yllättävän vähän. Eniten sain aluksi korjata sitä, että välimerkkejä ennen tuli ärsyttävä ylimääräinen väli. Kun opin paremmin sanelemaan, eli käytännössä sanomaan välimerkit riittävän nopeasti sanan jälkeen, ei ylimääräisiä välejä enää juuri tullut.

Aiheesta innostuneena päätin tehdä tämän postauksen kokonaan sanelemalla. En ole vielä kauhean tottunut tähän työskentelytapaan, joten sanelu ei tapahdu kovin sujuvasti. On myös outoa vain suoraan puhua aihe sanoiksi, kun on tottunut ajattelemaan asioita samalla, kun niitä kirjoittaa (pahoittelut siis, jos teksti ei ole yksi luovimmistani 😀, täytyy harjoitella tätä vielä lisää). Kirjoittaminen on kuitenkin puhumista hitaampaa, joten siinä ehtii ajatella enemmän. Toisaalta, juuri siksi sanelu onkin niin kätevä työkalu. Tekstejä saa aikaan paljon kirjoittamista nopeammin. Jopa isot alkukirjaimetkin tulevat lauseisiin automaattisesti, kunhan muistaa käyttää välimerkkejä.

Saneltu teksti vaatii toki korjaus kierroksen, mutta täytyyhän kirjoitettu kin teksti käydä vielä kirjoitusvirheiden takia uudestaan läpi. Jotta saat käsityksen siitä, kuinka hyvin sanelu kuitenkin toimii, ja tämän (ja tämän = jätän) tämän kappaleen tekstin korjaamatta. Kuten huomaat, kaikki sanat eivät tule ihan täydellisesti, yhdyssanoja joutuu korjaamaan ja kaikki taivutusmuodot eivät thule (=tule) kiinni niihin sanoihin, joihin ne kuuluisivat. Jotkin sanat taidan sanoa hieman epäselvästi, koska sanelu ei tunnista niitä, tai keksii niihin jotain omaansa. Jotta saat ymmärryksen siitä, mitä tässä kappaleessa yritän sanoa, laitan sellaisten sanojen perään suluissa oikean sanan.

Kätevä työkalu, vai mitä! Kannattaa käydä kokeilemassa ja opetella ainakin tärkeimpien käyttämiensä välimerkkien ja rivinvaihdon esitystavat. Vaikka sanelu tuottaa tekstin hieman jäljessä, ei sanelijan tarvitse jäädä kuitenkaan odottamaan ja puhua hitaasti sana sanalta (kuten minä tein alussa). Nopeakin tekstin tuotto onnistuu kyllä.

(suluissa olevat tekstit lisätty kirjoittamalla)

Kommentit