Onko mahdollista herätä virkeänä ja innoissaan?

Millä fiiliksellä heräät aamuisin? Onko edes mahdollista, että joka aamu heräisi hymyillen, virkeänä ja intoa täynnä? Iltaihmiselle se kuulostaa todella absurdille, mutta ilmeisesti niin voi käydä!

Aamuhetki auringossa! 

Millä tuulella heräät?

Osallistuin pienessä ryhmässä kyselyyn, jossa kysyttiin, montako tuntia keskimäärin öisin nukkuu ja mikä on olotila aamulla herätessä. Omalla kohdallani unta on viime aikoina ollut keskimäärin 7 tuntia öisin (mikä on vielä liian vähän) ja olo aamulla on pöllämystynyt "häh, mitä tapahtuu??". 

Olin ensimmäinen vastaaja, joten oli jännä seurata sen jälkeen, mitä muut sanovat. Vastaukset vaihtelivat neljästä kahteentoista tuntiin (viikonloppuisin) ja olotila useimmilla aamuisin oli väsynyt, kireä, ärsyyntynyt tai muuten huono. Oli kuitenkin kaksi poikkeusta. 

Se on siis mahdollista!?!

Kaksi ihmistä kertoi nukkuvansa keskimäärin kahdeksan tai yhdeksän tuntia yössä. Kumpikin heistä kertoi, että he heräävät iloisina, virkeinä ja valmiina uuteen päivään. Toinen herää arkisinkin ilman herätyskelloa. 

Se siis on mahdollista: joku voi todellakin herätä innoissaan uuteen päivään! Tämä outo ilmiö koski kuitenkin vain niitä, jotka joka yö nukkuivat sen 8-9 tuntia, mitä ihminen tarvitsee! Kaikki muut vastaajat, joilla tämä riittävä unimäärä ei tullut täyteen, heräsivät enemmän tai vähemmän huonolla tuulella ja hitaasti. 

Olenhan minäkin jo muuttunut parempaan

Jäin miettimään omaa vastaustani. Olen tehnyt töitä nukkumisen suhteen ja saanutkin sitä jo parannettua, mutta en vielä tarpeeksi. Aiemmin (siis koko aiemman elämäni) olin tilanteessa, jossa herääminen aamuisin on ollut ihan mahdotonta. Torkutin niin pitkään, kuin mahdollista ja aamuisin kaikki tutut osasivat varoa mua. Mulle ei todellakaan kannattanut edes sanoa mitään aamuisin. Tästä tilanteesta on kuitenkin päästy jo eteenpäin. 

Nyt, kun olen Ourankin avulla pyrkinyt parantamaan untani olen jo päässyt "pelottavan aamuärisijän" tasolta "ihan pihalla" olevan tasolle aamuisin. Se ei ole vielä hymyilevää "rise & shine!"-tasoa, mutta selkeä parannus kuitenkin! Ennen tätä kokemusta en edes uskonut, että voisi olla mahdollista herätä iloisena aamuisin, mutta ehkä se sitten onkin vain kiinni siitä, nukkuuko riittävästi. Ja nyt, kun kirjoitin tuon edellisen lauseen, tajuan, kuinka itsestäänselvältä se kuulostaa. Miten me voidaankin unohtaa näin yksinkertaisia asioita :D. Ehkä se johtuu vain siitä, ettei ole koskaan päässyt vielä kokemaan moista olotilaa. Omaan kokemuspiiriin kuuluu iloisena heräämisen sijaan se, että myöhästyin jo ensimmäisellä luokalla koulusta sen takia, etten millään jaksanut herätä (ja äiti halusi antaa opetuksen...).  

Ehkä paras mittari sille, nukkuuko riittävästi, onkin ihan vain se, millä tuulella aamuisin herää. 

Kommentit