Kun työasiat pyörivät mielessä

Yhtenä iltana nukkumaan mentyäni huomasin, että kaikenlaiset työasiat pyörivät mielessäni MUTTA ne eivät haitanneet nukkumistani tai mielenrauhaani. Samalla muistelin aikaa, jolloin olin kauhean stressaantunut ja työasiat eivät jättäneet rauhaan, vaan ahdistivat pitkälle yöhön ja pitivät hereillä. Muutos aiempaan on valtava. Silloin joskus en edes uskonut, että se olisi mahdollista, joten miten ihmeessä mä tässä onnistuin?


Alitajunta herää, kun mieli lepää

Jos elät tilanteessa, jossa iltaisin kaikenlaiset työ- tai muut asiat nousevat mieleen ja haluat muuttaa tilannetta, on ensin ymmärrettävä, miksi niin tapahtuu.

Meillä on tietoinen mieli, jota käytämme aktiivisesti pitkin päivää. Siis se kaikki, mitä ajattelemme ja teemme ja jota käytämme töihin ja askareisiin ja kaikkeen aktiiviseen. Sen lisäksi meillä on alitajunta, joka työstää asioita huomaamattamme. Alitajunta työskentelee myös koko ajan ja tekee huomioita ja havaintoja pitkin päivää, yhdistelee asioita ja auttaa muistamaan tärkeitä juttuja. Silloin, kun käytämme tietoista mieltä, alitajunta pysyy taustalla emmekä yleensä edes huomaa sitä. Kun illalla käymme nukkumaan ja lopetamme aktiivisen ajattelun (=tietoinen mieli pääsee lepäämään), tulee alitajunnalle tilaa tuoda esiin kaikki se, mitä se on päivän aikana työstänyt. Juuri silloin, kun pitäisi nukkua, nousee mieleen keskeneräisiä asioita, työtehtäviä ja huolia. Juuri silloin, kun kaipaisit lepoa, ajatukset taas aktivoituvat! Eikö ole ärsyttävää!

Ja kuitenkin, alitajunta vain yrittää kertoa sinulle, että muistatkos, nämäkin asiat pitäisi ratkaista, ne ovat kesken! Alitajunta yrittää vain auttaa.

Opettele hyödyntämään alitajuntaa

Alitajunta on todella voimakas työkalu, kun sitä oppii käyttämään. Luovassa työssä (ideointi, ongelmanratkaisu ym.) se on erittäin tehokas. Oletko koskaan huomannut, että mielessäsi on pyörinyt jokin asia ja yhtäkkiä, vaikka kävelylenkillä, mieleesi tulee siihen nerokas ratkaisu! Ihan tuosta vain pomppaa mieleen! Alitajuntasi on ratkaissut sen. Tai oletko huomannut, että kun pidät töissä kahvitaukoa, tulee mieleesi yhtäkkiä tehtävä, jonka olet kokonaan unohtanut? Ai niin, sekin piti tehdä! Alitajuntasi nosti sen esiin!

Alitajunta siis toimii taustalla koko ajan, mutta jotta voit hyödyntää sitä, se tarvitsee tilaa. Tietoinen mieli ja aktiivinen ajattelu peittävät alitajunnan äänet alleen. Sen takia alitajunta nousee esiin juuri silloin, kun et haluaisi enää ajatella; et ole antanut sille muuta mahdollisuutta! Sillä on kuitenkin paljon kerrottavaa sinulle. Kun annat alitajunnalle tilaa, tulee siitä vielä hyvä ystäväsi. Voit vaikka illalla antaa sille tehtävän: miten ratkaisen tämän asian; ja aamulla vastaus voi hyvin olla mielessäsi!

Miten aktiivinen ajattelu laitetaan tauolle


Tilan antaminen alitajunnalle on sitä, että pidät tauon aktiivisesta ajattelusta. Siihen on monta tapaa.

  1. Lähde lenkille tai kuntoilemaan. Liikkuessa keskityt enemmän liikkumiseen kuin aktiiviseen ajatteluun. Erityisesti, kun pääset sopivaan flowhun, olet alitajunnan kannalta erityisen hyvässä tilassa. Jos kuuntelet liikkuessa musiikkia tai kirjoja, et tähän tilaan pääse niin helposti. Valitse oma tapasi liikkua ja keskity vain tekemiseen ajattelematta mitään sen kummemmin. 
  2. Mene metsään. Tämä liittyy suoraan tuohon edelliseen, mutta toimii muutenkin. Metsä (tai luonto yleensäkin) on todettu rauhoittavaksi paikaksi. Lähde vaeltamaan, sienestämään, marjaan, tai halaa vaikka puuta, jos et muuta keksi :D
  3. Meditoi tai harrasta mindfullnessia. Nämä ovat hyviä tapoja opetella osaksi päivää tai edes silloin tällöin. Piikkimatto on myös hyvä rentouttaja!
  4. Pidä työssä taukoja. Erityisesti ajatustyössä tauot ovat tärkeitä. Vaikka olisi hyvä flow päällä, muista myös syödä!  
  5. Pysähdy ja ota vähän happea. Jos et halua mennä sen syvemmälle opettelemaan meditointia, voit kuitenkin tehdä tämän. Ota tavaksesi pysähtyä aina silloin tällöin ja ihan vain hengähtää syvään muutaman kerran. Voit yhdistää tämän vaikka johonkin, mitä teet päivittäin. Kuten: käyt wc:ssä. Siellä kukaan ei huomaa, vaikka laittaisit hetkeksi silmätkin kiinni ja vain olet pari sekuntia. 
  6. Katso kaukaisuuteen ja nauti näkymästä. Rauhoittaa ainakin minua paljon eikä samaan aikaan tarvitse ajatella mitään!
Näihin kaikkiin tilanteisiin pätevät myös nämä periaatteet: anna alitajunnan työstää, mitä työstää, äläkä missään nimessä aktiivisesti yritä estää ajattelua. Se ei auta mitään. Anna mieleen tulla, mitä mieleen tulee. Jos  haluat, että alitajunta ratkaisee erityisesti jotain tiettyä ongelmaa, voit aina välillä palauttaa sen asian mieleesi ja sen jälkeen taas antaa ajatusten kulkea juuri niin kuin kulkevat.

Lenkillä mieli lepää!

Näin vältät öiset ajattelut ja valvomiset

Miten olen sitten oppinut välttämään sen, että miettisin yöt pitkät työasioita enkä saisi nukuttua?

Kokeilun montaa tapaa, ja jotenkin pikku hiljaa vain opin siihen, ettei minun tarvitse stressata. Jokaisen täytyy löytää oma tapansa, tässä muutama vaihtoehto, joita kannattaa kokeilla!

Rauhoita ilta: Tämä on kaiken perusta. Tunti, pari ennen nukkumaanmenoa pitäisi yrittää jo rauhoittua. 

Ajattelen, siis olen: Hyväksy se, että koska olet ihminen, niitä ajatuksia tulee mielesi juuri silloin, kun haluaisit rentoutua. Älä turhaan yritä taistella niitä ja inhimillisyyttäsi vastaan. Opettele sen sijaan elämään niiden kanssa. Koska myös työt ovat kiinteä osa elämääsi, onko se nyt niin kamalaa, jos ne joskus tulevat työajan ulkopuolellakin mieleen? Jos mitään muuta ei pyöri mielessä, suosittelen hankkimaan harrastuksia, jotka pakottavat miettimään muutakin! (Huomiotani vaativat harrastukset ovat olleet yksi pelastukseni siinä, kuinka irtautua töistä!)

Tee asiat loppuun: Suurimmaksi osaksi mielessä pyörivät  asiat ovat jotain sellaista, mikä on kesken ja ratkaisematta. Väittelemällä ne vain pahenevat. Jos haluat päästä eroon niiden aiheuttamasta stressistä ja ahdistuksesta, paras tapa on tarttua niihin. Jos kaikki päivään liittyvät asiat on hoidettu loppuun, eivät ne kummittele mielessäsi illalla. (Tämä ei ole helppoa, mutta on kyllä toisinaan mahdollista!)

Ota ajattelulle aikaa: Jos ajatukset tapaavat nostaa iltaisin mieleen, se yleensä johtuu siitä, että niillä ei ole muna aikoina tilaa niistä esiin. Ne ovat kuitenkin ajatuksia, jotka tarvitsevat työstöä, joten ota jo ennen nukkumaanmenoa hetki aikaa niiden käsittelyyn. 

Tehtävälistat: Pidä KAIKKI tehtävät listattuna niin  että myös seuraat listaasi. Ilman tätä ne hyppivät mieleesi silloin, kun haluaisit vaikka vain rentoutua.

Kirjoita ylös: Tyhjää pää kirjoittamalla ylös kaikki, mitä mieleen tulee. Toiset pitävät aamusivuja, toiset tekevät tätä iltaisin. Minä pidän kynän ja paperia aina saatavilla yöpöydällä, jotta voin kirjoittaa mieleen tulevat ideat ylös vaikka keskellä yötä. Ellen kirjoita niitä muistiin, yrittää muistini työstää niitä niin, että muistaisin ne myöhemmin ja sen takia en saa nukuttua. Siksi mieluummin vaikka nousen hetkeksi ylös ja tallennan ajatuksen, kuin menetän koko loppuyön uneni. (Tämä on ehkä tärkein tapa omalla kohdallani.)

NLP-tekniikoita (tai jotain sinne päin): Neuro-linguistic programming voi olla yksi tapa saada pienennettyä asioiden merkityksiä mielikuvaharjoituksilla. NLP tarjoaa varmaan paljonkin, en tunne metodia kovin hyvin, mutta näitä olen kokeillut:
1. Kun jokin asia pyörii mielessä, yritä nähdä se edessäsi kuvana, tauluna tai filminä. Kun onnistut, voit muuttaa kuvan kokoa. Suurentamalla myös se asia suurenee, pienentämällä ja loitontamalla sen merkitys vähenee. (Ei oikein toiminut mulla, mutta ehkä sulla!)
2. Kuvittele, että kirjoitat häiritsevän asian paperille. Rytistä paperi mielessäsi ja heitä se joko roskakoriin tai maailman ääriin (eli niin kauas, kuin mielesi taipuu). (Toimi silloin tällöin ihan ok. Voi auttaa erityisen pinttyneiden ajatusten kanssa.)
3. Jos kyseessä on jokin tehtävä tai muu asia, mikä pitää töissä muistaa, mieti mielessäsi hetki seuraavasta työpäivästäsi (esim. avaat kalenterin) ja liitä tehtävä siihen. Voit toistaa muutaman kerran tämän yhdistämisen mielessäsi, niin se jää paremmin mieleen. Ajattele mahdollisimman selkeästi se tilanne, jolloin haluat tehtävän muistaa ja sano mielessäsi se tehtävä ääneen. Esim. Kun kuvittelet olevasi avaamassa kalenteria, samaan aikaan mieleesi tulee vahva ajatus: "muista soittaa Janikalle!". (Tämä on yllättävän tehokas tapa, kun sen oppii!) 

Tsemppiä treenaamiseen! Jokainen löytää kysyä oman tapansa, kunhan lähtee sitä etsimään! 

Kommentit