Kokemuksia 8/16-pätkäpaastosta

Minulla on paino-ongelma. Sen näkee kuvistani kuka tahansa, ja aihe löytyy myös blogin nimestä. Paino-ongelmaani on monta syytä, yksi isoimmista syistä on laihduttaminen. Olen elämässäni laihduttanut kymmeniä kiloja, mutta joka ikinen kerta, kun olen itseni johonkin pakottanut, olen saanut joka ikisen lähtemään pakotetun kilon takaisin, ja aina ekstraa päälle. "Mitä enemmän laihdutat, sitä enemmän lihot" tuntuu olevan mun kohtaloni.


Ensin lopetin laihduttamisen

Koska laihduttaminen ei ollut se tapa, millä painon saisin pysymään alhaalla, oli lopetettava laihduttaminen. Se ei ollut helppoa. Oi, kuinka houkuttavaa olisikaan ottaa vaikka pussikeittodieetti ja miettiä, kuinka paljon voisinkaan pudottaa nopeassa ajassa painoa! Tai syödä rahkaa (kaalikeittodieetti teininä, jolloin ei edes ollut tarvetta laihduttaa, oli ehkä pahinta ikinä!! Kestin sitä ehkä päivän...), mutta mikään ei ole toiminut pitkän päälle. Dieeteistä irtautuminen vaati oman aikansa.
kilokaupalla, koska sen avulla voisin timmiytyä yhtäkkiä monta kiloa! Kaikkea on tullut kokeiltua!
Teini-minä

Seuraavaksi opettelen syömään oikein

Olen nyt jo monta vuotta yrittänyt löytää sellaisia tapoja, joiden avulla saisin täysin kuralla olleet ruokailutapani kuntoon. Tapojen muuttaminen on vaikeaa ja hidasta, mutta ainoa tapa saada pysyviä tuloksia. Niistä ihmisistä, jotka ovat kunnolla painoaan pudottaneet, vain ne, jotka ovat pitäneet samoista tavoista kiinni (esim. urheilemalla todella paljon ja hankkimalla siitä jopa ammatin tai pysymällä pysyvästi keto-ruokavaliolla), ovat myös pysyneet normaalipainoisina.

Minunkin pitäisi siis löytää sellaisia loppuelämän tapoja, jotka auttavat pudottamaan painoni automaattisesti ilman, että joudun koko ajan taistelemaan asian kanssa. Liikunta ei ole minulle vaihtoehto, koska en kehoni ei aina toimi, ja keto-ruokavaliolla tai muulla rajoittavalla ruokavaliolla en ole valmis loppuelämääni olemaan (kokeiltu on näitäkin!). On löydettävä oma tapani elää terveellisesti ja niin, että voin myös nauttia siitä samalla!

Tavoitteena uusi normaali(paino)

Ainoa mahdollisuus on siis löytää tapoja, joiden avulla voin elää nauttien samalla olostani ja ruoastani. Kasvikset ovat ensimmäinen asia, mitä täytyy lisätä. Onneksi pidän niistä. Hyvä periaate on: puolet kasviksia, joka aterialla. Lisäksi pitäis löytää toimiva ateriarytmi ja annostus. Ne ovat selkeästi yksi isoimmista ongelmistani. Kun en syö riittävän usein ja/tai riittävästi, lähtee kaikki  hallinta omista ruokailuista. Tässä vaiheessa kuvioon tulee mukaan 9/16-pätkäpaasto.

Olen yrittänyt opetella ruokarytmiä siinä kovinkaan hyvin onnistumatta. Syö viisi kertaa päivässä. Syö kolme kertaa päivässä. Kahden tunnin välein. Vähintään neljän tunnin välein. Ja kaikkea siltä väliltä - ohjeita on miljoonia! On siis vain löydettävä itselle sopiva rytmi.

Koska olen oppinut vannomaan siihen, että aamupala on päivän tärkein ateria (olen mm. kauhistellut sitä, jos työkaveri ei ole syönyt aamulla mitään!), epäilin pätkäpaastoa alkuun reippaasti. Eikös nälän kertyminen ole juuri se ongelma, jonka takia syön väärin??? Miten ihmeessä tämä voisi toimia?

Aamupala, lounas, vai molempia?


Mistä 8/16-pätkäpaastossa on kyse

Pätkäpaastolla tarkoitetaan rajoitettua syömisaikaa. 8/16-pätkäpaastossa syödään vuorokausittain 8 tunnin aikana ja paastotaan 16 tunnin aikana. Käytännössä iso osa paastoajasta menee nukkumiseen, ja lopun ajan voi sijoittaa haluamallaan tavalla joko aamuun, iltaan tai molempiin.

Mitä pätkäpaastosta väitetään

Pätkäpaaston puolestapuhujat vaahtoavat aiheesta ja paljon. Sillä väitetään olevan vaikutusta solujen uusiutumiseen, kehon sanotaan menevän ketoosiin noin 12 tunnin paaston jälkeen ja paaston väitetään laihduttavan, vaikka söisi ihan vapaasti mitä mässyä haluaa ja uni muuten paranee myös, kun paastoamalla päivärytmi paranee! Googlaamalla 8/16 intermittent fasting löytyy jos jonkinlaista sivustoa.

Mitä tiede sanoo asiasta

Siitä on jo useampi kuukausi, kun lueskelin aiheesta kirjoitettuja tieteellisiä artikkeleita, joten en ihan sanatarkasti muista niiden sisältöä. Pääpiirteissään tilanne on tieteellisestä näkökulmasta näin:

  • pätkäpaastosta ei ole tehty vielä riittävästi tutkimuksia, etenkään ihmisillä 
  • ne tutkimukset, mitä eläimillä on tehty, puoltavat pätkäpaastoa monilla tavoin
  • ne tutkimukset, joita ihmisillä on tehty, antavat viitteitä siitä, että pätkäpaastosta VOI olla hyötyä painonpudotukselle, vaikka ruokavaliota ei muuttaisi. Siis voi olla, mutta tästä ei voida näillä tutkimuksilla olla varmoja mihinkään suuntaan. 
  • Huonoja puolia ei näissä tutkimuksissa juurikaan tullut esiin, kun vuorokauden aikana kuitenkin syötiin usein yhtä paljon tai lähes yhtä paljon, kuin ilman paastoakin. 

Tiede ei siis sano vielä muuta, kuin sen, että eläimille pätkäilystä tuntuu olevan hyötyä. Jokainen kokeilkoon itse, miltä pätkäpaasto omalla kohdalla tuntuu.

Miltä pätkäpaastolla oleminen tuntuu

Aloitus: Aloittaessani pätkäpaaston koin muutaman päivän ajan aluksi heikkoa oloa ennen kuin pääsin ruokailuaikoihini kiinni. Olin päättänyt, että sillä ei ole väliä, moneltako alan syömään, vaan sillä, että siitä eteenpäin syön vain ja ainoastaan sen kahdeksan tunnin aikaikkunan sisällä. Olin myös päättänyt, että kokeilen tätä viikon ja katson sen jälkeen, mitä teen. Ensimmäisen viikon aikana paino putosi pari-, kolmesataa grammaa (mikä ei kerro vielä mistään), ja oloni oli ihan hyvä, joten päätin kokeilla vielä toisen viikon. Tuo viikko on jatkunut nyt kolme kuukautta ja osittain pätkäpaastosta on tullut tapa. 

Syömisajan rajoittaminen: Alussa mietin tarkkaan, mihin aikaan minun pitää vielä syödä, jotta ehdin varmasti syödä tarpeeksi ennen paastoajan alkamista. Aika pian kuitenkin totuin siihen, että jos en ehdi syödä enempää, niin se ei ole ongelma. Huomenna saa taas syödä lisää ja nukkuessa nälkää ei tunne. Jos nälkä on heti aamusta, syön heti aamusta, mutta yleensä venytän syömisen aloittamisaikaa mahdollisimman myöhään - jää paremmin varaa syödä myöhempään. Eli menen tässä suhteessa aika pitkälle fiiliksen mukaan, ja sallivalla otteella. Yleensä aloitan päivän syömiset 11-12 aikaan lounaan parissa,

Paastoaika ja nälkä: Syömättömän ajan olotila vaihtelee. Etenkin alussa nälkä tuntui enemmän, mutta enää en sitä juurikaan huomaa. Joskus ihan vain se, että keskittyy vaikka työtehtävään, lopettaa näläntunteen ja lounaaseen asti jaksaa hyvin. Lähinnä silloin, jos edellisenä päivänä ei ole syönyt kovin terveellisesti ja ilta on täyttynyt jollain sokeripitoisella, nälkä tuntuu ja nopeasti. Jos taas syö normaalia ruokaa ja riittävästi sen kahdeksan tunnin sisällä, ei aamulla nälkä kiusaa.  

Unirytmi: Olen nukkunut ihan hyvin, mutta rytmi on kyllä ihan yhtä hakusessa, kuin aina. Ei vaikutusta siihen.  

Ateriat: Koska pätkäpaaston jälkeen nälkä kuitenkin nousee sieltä pohjalta, tulee lounaalla syötyä normaalia paremmin. Pelkkä salaatti ei todellakaan ole jotain, mikä riittäisi, kun eihän se riitä muutenkaan. Periaatteessa pätkäpaaston kanssa 3 ateriaa riittää hyvin koko päiväksi, kunhan ne ovat oikeasti täyttäviä, kylläiseksi tekeviä aterioita - ja mielellään vielä lautasmallin mukaan koottuja. Iltaisin taas, kun lopettaa syömisen sopivaan aikaan, jäävät lähinnä turhat iltanapostelut syömättä.

Yleisiä huomioita: Mä olen aina ollut huono syömään paljon kerralla (paitsi herkkuja), joten pätkäpaasto on auttanut mua syömään reilumpia annoksia oikeaaa ruokaa. Se on ollut todella hyvä muutos, koska sen avulla nälkä pysyy myöhemmin päivän aikana paremmin kurissa. Aamupaloja en ole jäänyt kaipaamaan. Säästän samalla myös aamuissa aikaa, mikä ei aamu-unista haittaa yhtään. Lehdet luen lounaan yhteydessä, jos olen kotona. Koska nälkä on tavallaan isompi, syön myös paremmin oikeita aterioita, enkä ota vain jotain pientä välissä. Eli mun kohdallani pätkäpaasto on auttanut rytmittämään ruokailuja (pääsiäistä ei lasketa!). 8 tunnin ruokailuikkunan sijaan todennäköisesti tällä hetkellä elän enemmän 8-10 tunnin ruokailuaikoja, mutta sekin on ihan ok. Parempi kuin mässätä aamusta iltaan.

Paino: Paino toki viikottain vaihtelee, mutta suunta on alaspäin. Hitaasti, mutta varmasti. Ei tämä siis mikään ihmedieetti ole, enkä sitä odottanutkaan, mutta omalla tavallaan tuonut mulle helpotusta ruokailujen rytmitykseen ja hallintaan. Vielä pitää niitä kasviksia lisätä reippaasti!

Lopputulos: En näe yhtään syytä, miksi en pitäisi tästä uudesta rytmistäni kiinni jatkossakin. Etenkin, sillä sallivalla ajattelutavalla, kun mennään eteenpäin, niin minä nautin tästä. Joskus sekin, että pidentää paastoaikaa on omalla tavallaan nautinnollista. En osaa ihan selittää sitä, mutta ehkä jos kokeilet, ymmärrät, mitä tarkoitan 😎.

Erityisesti muistettavaa: Vain sillä, että syöt itsesi kylläiseksi, vältät nälkäkiukut. Tämä pätee myös pätkäpaaston kanssa. Kylläiseksi syöminen voi tosin tarkoittaa aiempaa reilumman kokoisia aterioita, mutta useimmiten pätkäpaastolla ateriamäärä vähenee, joten et välttämättä syö sen huonommin, kuin ennenkään.
--

PS. Oletko kokeillut 8/16-pätkäpaastoa itse? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!

Kommentit

  1. Kuulostaa kovin tutulle tuo laihdutus ja tulokset. Itse olen nyt muutaman päivän pätkäpaastonnut, ihan ei aina onnistu 8/16,mutta melkein. Minullakin selkeyttää ruokailurytmi ja se on ehkä se paras asia. Toivottavasti myös kiloja lähtisi ajan kuluessa.
    T:Paula

    VastaaPoista
  2. Heips! Miten meni? Saitko mitään tuloksia pysymään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Jonkin ajan päästä paastoilu ei enää auttanut painonpudotukseen. Syy oli kuitenkin omani: en pitänyt huolta riittävästä syömisestä, mikä johti holtittomuuteen. Palasin takaisin opettelemaan aterioinnin perustoja: tasaisia välejä, määrää, laatua jne. Uskon kuitenkin palaavani pätkäilyn pariin myöhemmin!

      Poista

Lähetä kommentti